Zapiekanka po włosku

28.06.2019

Gdybym miała wybierać z kuchni europejskich, to włoska byłaby w ścisłej czołówce. Moje plany urlopowe krążą wokół Toskanii, pojechać, posmakować takiej prawdziwej włoskiej kuchni w gospodarstwie agroturystycznym:) To byłaby kopalnia fantastycznych przepisów, którymi mogłabym się podzielić. Tymczasem zapraszam na zapiekankę po włosku. Polecam również  ten przepis

Składniki

  • 4 sznycle wieprzowe
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pesto
  • makaron wstążki 1/2 opakowania
  • 500 g mrożonego szpinaku( wcześniej rozmrozić)
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso lekko rozbić, posolić, posypać pieprzem. Każdy kotlet posmarować pesto, położyć plaster szynki, złożyć na pół. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety około 6 minut, często przewracając.

Szalotki posiekać drobno, rozgrzać masło na patelni zeszklić szalotki ,dodać szpinak  dusić kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić z pestek, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko razem ze szpinakiem i makaronem.

Dno formy żaroodpornej wysmarować tłuszczem. Wyłożyć makaron, na wierzchu ułożyć kotlety, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Nabierać łyżką od spodu porcję makaronu z kotletem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *