Sernik bez sera z budyniem czekoladowym

 

Kochani moi, Witam wszystkich po długiej przerwie:))))

Nie pogniewałam się na gotowanie i moich czytelników ale przyznam się szczerze, zaczęłam się zastanawiać czy to pisanie ma sens?

Dużo czasu mi to zajęło… uznałam, że warto.

Dziękuję za czytanie, korzystanie, zaglądanie i kibicowanie:))

Zapraszam po więcej, postaram się pisać częściej, a dziś zapraszam na czekoladowe niebo w gębie:)) mniam

To ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Kruchy spód, kremowy budyń czekoladowy, ukryty ser z serków waniliowych, całość oblana polewą czekoladową, czyż nie brzmi to smakowicie?

Zachęcam do wypróbowania przepisu, skala trudności minimalna, każdy da radę a zaskoczy niejednego smakosza. Zapraszam po szczegóły:)

Składniki:

Kruche ciasto

  • 2 szklanki (poj. 250ml)mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryna Kasia(12,5dkg)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, ręcznie lub w mikserze. Kwadratową lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. U mnie tortownica 20 cm, wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni góra, dół. Po rozgrzaniu piekarnika i schłodzeniu ciasta wstawić i podpiec, około 10 minut.

Budyń czekoladowy

  • 3 budynie czekoladowe z cukrem
  •  800 ml mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Połowę mleka zagotować, w pozostałej części rozmieszać budynie, kakao i wlać na gotujące mleko. Intensywnie mieszać do zgęstnienia, odstawić z ognia. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Odstawić na bok.

Masa serowa

  • 4 serki waniliowe homogenizowane
  • 3 jajka + 1 białko które zostało z ciasta
  • 1/2 kostki masła lub margaryny(12,5dkg)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Białka ubić na sztywno, odstawić. Utrzeć masło lub margarynę z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym żółtku, dalej mieszając. Dodać serki i budyń razem wymieszać. Na koniec białka i delikatnie połączyć mieszając łyżką.

Wyłożyć ser na budynie, wyrównać. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut.

Polewa

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła

Podgrzać składniki polewy, nie gotować. Gotową wylać na ciasto tylko wierzch, lub boki i wierzch. Można zrobić z czekolady polewę, opcjonalnie. Wierzch udekorować według uznania. U mnie już świątecznie:)

Smacznego:)

 

 

 

 

 

Share Button

2 komentarze do “Sernik bez sera z budyniem czekoladowym”

  1. Witaj 🙂
    Mnie interesuje jak zrobione zostały na tym pierwszym górnym zdjęciu, te dekoracyjne malutkie choineczki z polewy czekoladowej?

    1. Witam, małe choineczki z rozpuszczonej czekolady. Akurat miałam takie foremki po czekoladkach, to je wykorzystałam. Ale można je bez problemu zrobić na papierze do pieczenia. Odrysować sobie najlepiej. Ja rozpuszczam czekoladę 1/2 tabliczki w kąpieli wodnej, drugą część kruszę i dodaję do gorącej i mieszam, ale już bez kąpieli wodnej. Trochę niech przestygnie i zacznie zastygać, wtedy wylewać na odrysowane foremki. Można z białej , deserowej lub mlecznej czekolady. Zanim zastygnie czekolada można posypać je kolorową posypką wiórkami lub według uznania. Pięknie dziękuję za odwiedziny i życzę udanych wypieków:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *