Jajka z sosem musztardowym

Jajka na twardo z sosem musztardowym to klasyczne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Proste w przygotowaniu, ale jednocześnie wykwintne i aromatyczne, zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Podane na eleganckim półmisku, udekorowane natką pietruszki lub szczypiorkiem, jajka na twardo z sosem musztardowym, będą doskonałym uzupełnieniem wielkanocnego menu. To danie, które z pewnością zyska uznanie wśród gości i stanie się ulubioną potrawą na świątecznym stole.

Składniki

  • 8 jaj ugotowanych na twardo, obranych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekać
  • pęczek cebuli ze szczypiorkiem, posiekać
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

Roztopić masło na patelni, dodać posiekaną zieleninę, dusić do miękkości. W rondelku zagotować śmietanę z mlekiem. Musztardę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować stale mieszając. Następnie dodać kapary i cebulę z pietruszką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.

Sos można zmiksować na jednolitą masę lub pozostawić. Jajka ułożyć na talerzu, polać dekoracyjnie sosem, posypać zieleniną i podawać.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *