Jajka na twardo z sosem musztardowym to klasyczne danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Proste w przygotowaniu, ale jednocześnie wykwintne i aromatyczne, zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Podane na eleganckim półmisku, udekorowane natką pietruszki lub szczypiorkiem, jajka na twardo z sosem musztardowym, będą doskonałym uzupełnieniem wielkanocnego menu. To danie, które z pewnością zyska uznanie wśród gości i stanie się ulubioną potrawą na świątecznym stole.
Składniki
- 8 jaj ugotowanych na twardo, obranych
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekać
- pęczek cebuli ze szczypiorkiem, posiekać
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany 30 %
- 100 ml mleka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
Roztopić masło na patelni, dodać posiekaną zieleninę, dusić do miękkości. W rondelku zagotować śmietanę z mlekiem. Musztardę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować stale mieszając. Następnie dodać kapary i cebulę z pietruszką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
Sos można zmiksować na jednolitą masę lub pozostawić. Jajka ułożyć na talerzu, polać dekoracyjnie sosem, posypać zieleniną i podawać.
Smacznego:)