Deser bez pieczenia to idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dziś przedstawiam przepis na pyszne ciasto z ciastek petit beurre z kremem budyniowym i konfiturą z czarnej porzeczki. Jest to połączenie idealne – chrupiące ciastka, delikatny krem budyniowy i lekko kwaśna konfitura, tworzą niezwykle smaczną kompozycję.
Składniki
Krem budyniowy
- 500 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 szt budyń śmietankowy bez cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła o temp pokojowej
- 70 g cukier puder
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo
- herbatniki Petit Beurre 500g
- konfitura z czarnej porzeczki 300 g
- płatki migdałowe 40 g
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić. Mleko, 250 ml wlać do rondelka, dodać 50 g cukru, zagotować. Resztę mleka wymieszać razem z budyniem i żółtkami, wlać na gotujące się mleko. Zmniejszyć ogień i mieszać do zgęstnienia, odstawić. Wierzch najlepiej przykryć folią spożywczą aby nie tworzył się kożuch na wierzchu budyniu.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Dalej ucierać i dodawać po jednej łyżce budyniu. Gotowy krem podzielić na dwie części. Płatki migdałowe uprażyć na patelni, kilka ciastek pokruszyć na mniejsze kawałki. Konfiturę podzielić na 3 części
Foremkę 20/20 wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę ciastek, posmarować konfiturą i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć jedną część budyniu, przykryć ciastkami. Następnie posmarować konfiturą i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wyłożyć drugą warstwę budyniu.
Ostatnią część konfitury lekko podgrzać w rondelku, dodać napęczniałą żelatynę i podgrzewać do momentu połączenia z konfiturą, nie gotować. Wystudzić i wylać na wierzch kremu, posypać prażonymi migdałami i okruchami ciastek. Można zamiast ciastek użyć pokruszone beziki lub jedno i drugie.Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby herbatniki namiękły i ciasto stężało.
Deser bez pieczenia z ciastek petit beurre z kremem budyniowym i konfiturą z czarnej porzeczki, to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Spróbujcie sami!
Smacznego:)