Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i lekkie śniadanie lub słodki podwieczorek, koniecznie wypróbuj przepis na racuszki drożdżowe z truskawkami. To doskonała propozycja na letnie poranki lub słodkie popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i owocowego.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- skórka otarta z cytryny
- 250 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 250 g jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
Drożdże pokruszyć i utrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki i ciepłego mleka, roztrzepane jajko, szczyptę soli, skórkę z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Rozgrzać olej na patelni. Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej , formując okrągłe placuszki. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Truskawki pokroić na mniejsze( zostawić trochę do dekoracji) i włożyć do rondelka, dodać cukier puder. Zagotować i odstawić. Placuszki podawać z sosem truskawkowym i jogurtem. Można również podawać posypane cukrem pudrem z kleksami jogurtu, wedle uznania.Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i miętą.
Proste, szybkie i przepyszne! Racuszki drożdżowe z truskawkami to doskonała propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek, która zasmakuje każdemu.