Racuszki drożdżowe z truskawkami

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i lekkie śniadanie lub słodki podwieczorek, koniecznie wypróbuj przepis na racuszki drożdżowe z truskawkami. To doskonała propozycja na letnie poranki lub słodkie popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i owocowego.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • 250 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Drożdże pokruszyć i utrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki i  ciepłego mleka, roztrzepane jajko, szczyptę soli, skórkę z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Rozgrzać olej na patelni. Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej , formując okrągłe placuszki. Smażyć na rumiano z każdej strony.

Truskawki pokroić na mniejsze( zostawić trochę do dekoracji) i włożyć do rondelka, dodać cukier puder. Zagotować i odstawić. Placuszki podawać z sosem truskawkowym i jogurtem. Można również podawać posypane cukrem pudrem z kleksami jogurtu, wedle uznania.Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i miętą.

Proste, szybkie i przepyszne! Racuszki drożdżowe z truskawkami to doskonała propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek, która zasmakuje każdemu.

Spróbuj koniecznie!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *