Sałatka z gotowanych ziemniaków, cebuli, świeżego ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na lekki i zdrowy posiłek. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako dodatek do grillowanych potraw.
Składniki
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych, pokrojonych w kostkę
- 2 świeże ogórki lub 5 konserwowych, pokrojone w kostkę
- pęczek rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków
- 1 kostka rosołowa
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki, posiekana
Pokrojone składniki sałatki wsypać do miski, wymieszać. Zalewę octową z ogórków, podgrzać w rondelku z 1/2 szklanki wody i kostką rosołową. Marynatą polać składniki sałatki i odstawić na 1h do lodówki.
Musztardę wymieszać z octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem( według własnego smaku)Powoli dolewać olej i intensywnie mieszać. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać natką pietruszki.
Ta sałatka to doskonałe połączenie świeżości warzyw z delikatnym smakiem ziemniaków.
Smacznego:)