Sałatka ziemniaczana

 

Sałatka z gotowanych ziemniaków, cebuli, świeżego ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na lekki i zdrowy posiłek. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako dodatek do grillowanych potraw.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych, pokrojonych w kostkę
  • 2 świeże ogórki lub 5 konserwowych, pokrojone w kostkę
  • pęczek rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki zalewy octowej z ogórków
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki, posiekana

Pokrojone składniki sałatki wsypać do miski, wymieszać. Zalewę octową z ogórków, podgrzać w rondelku z 1/2 szklanki wody i kostką rosołową. Marynatą polać składniki sałatki i odstawić na 1h do lodówki.

Musztardę wymieszać z octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem( według własnego smaku)Powoli dolewać olej i intensywnie mieszać. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać natką pietruszki.

Ta sałatka to doskonałe połączenie świeżości warzyw z delikatnym smakiem ziemniaków.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *