Filet z kurczaka to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i pyszny smak. Dziś podpowiem Wam, jak przygotować filet z kurczaka z dodatkiem knedli z bułki w sosie musztardowym. Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym to danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 l rosołu z kostki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Knedle
- 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze porcje, posolić, posypać pieprzem. Bułki zalać mlekiem odstawić do namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody.
Rozgrzać olej na patelni, następnie zrumienić mięso z każdej strony, na złoty kolor. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, zalać rosołem, zagotować cały czas mieszając. Dodać musztardę, śmietanę, sól, pieprz, wymieszać i chwilę podgrzać.
Namoczone bułki połączyć z mąką, jajkiem, solą i odstawić na 5 minut. Zagotować wodę, posolić. Z ciasta formować knedle i wrzucać na gotującą się wodę. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Ułożyć na talerzu filet z kurczaka, kilka knedli, polać sosem, udekorować zieleniną i podawać.
Gdyby ciasto z bułek było zbyt gęste dodać trochę mleka, nie za dużo bo będą się rozpadać.
Smacznego:)