06.02.2019
Kolejne danie z serii szybkich i prostych, w sam raz dla zapracowanych. Można podać jako danie główne na obiad, lub cieplą kolację.Ja do zapiekanki podałam ryż z ziołami ale oczywiście można podać również solo. Danie dość treściwe zaspokoi nasz głód na długo. Zapiekanka bardzo smaczna, z pewnością będziemy do niej wracać. U mnie uplasowała się w czołówce serwowanych dań najczęściej.
Składniki
- Filet z indyka lub kurczaka 400 g
- 2 cebule
- 150 g żółtego sera do zapiekania
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz,sól
Mięso pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek na drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej.
2 łyżki majonezu, śmietanę, czosnek, ok 100 g sera, trochę pieprzu i soli (według uznania)razem wymieszać.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso, posolić , posypać pieprzem pokryć połową sosu. Ułożyć warstwę cebuli, posypać pieprzem. Następnie kolejna warstwa mięsa, doprawić solą i pieprzem, pokryć pozostałą częścią sosu i resztą cebuli. Posypać wierzch pozostałym serem.
Zapiekać ok 45 minut w 200 stopni pod przykryciem. Podawać na ciepło.
Smacznego:)