Biszkopt z budyniem jabłkowo-pomarańczowym

Biszkopt z budyniem jabłkowo-pomarańczowym rozpływa się w ustach. Dość prosty w przygotowaniu. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, wedle naszych upodobań smakowych. Biszkopt według podanego przepisu, zawsze się udaje. Kiedy niespodziewani goście na horyzoncie a chcemy coś lekkiego podać jako deser, zachęcam do skorzystania z przepisu. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje.

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju

Budyń

  • 700 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jabłka , obrane pokrojone w kostkę
  • sok z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni.

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier, na koniec dodać oliwę, po jednej łyżce. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Mąkę dosypywać porcjami i mieszać ciasto łyżką, delikatnie aby nie opadło.

Dno tortownicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe wyjąć przekroić na pół.

500 ml soku jabłkowego razem z cukrem zagotować. Obrane i pokrojone jabłka zaraz po przygotowaniu skropić sokiem z cytryny, zachowają świeży wygląd, nie ściemnieją. W pozostałym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.

Do gotującego się soku wsypać jabłka i wlać sok z mąką, gotować na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając.

Jeden blat biszkoptu ułożyć ponownie w tortownicy, wyłożonej papierem. Wyłożyć gorący budyń, przykryć drugim blatem, docisnąć. Wierzch można polukrować, posypać cukrem pudrem, polać galaretką lub białą czekoladą.Wstawić do lodówki na min 1 h.

U mnie lukier z soku pomarańczowego, polecam:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.