Knedle serowe w sosie winnym

Knedle serowe w sosie winnym z suszonymi owocami to bardzo ciekawa odmiana dla tradycyjnych knedli. Dodatek suszonych owoców nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu, a sos na bazie czerwonego wina podkreśla nuty serowego farszu. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Knedle serowe z suszonymi owocami i sosem na czerwonym winie, to doskonały wybór na obiad czy kolację, który zaskoczy Twoją rodzinę i sprawi, że poczują się wyjątkowo.

Składniki

  • 200 g suszonych owoców( mieszanych)
  • 400 ml czerwonego wina, półsłodkiego
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 anyż
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 125 g chudego białego sera, rozgnieść widelcem
  • 500 g ziemniaków, ugotowanych przeciśniętych przez praskę
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Owoce włożyć do miseczki wlać 100 ml wina, odstawić na 2 h. Resztę wina wlać do garnka, dodać 1 cukier waniliowy, cynamon, goździki, anyż, i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać owoce z winem, przykryć i gotować 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem jabłkowym wlać do owoców i zagotować. Zestawić z ognia.

Ziemniaki przeciśnięte przez praskę i ser, włożyć do miski. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wyrobić. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku. Formować knedle i wrzucać na gotującą się wodę, gotować około 6-8 minut.

Na maśle zrumienić migdały, wymieszać z cukrem waniliowym. Knedle wyjmować na talerz, polać sosem, posypać migdałami. Można udekorować  świeżą miętą lub melisą.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *