Knedle serowe w sosie winnym z suszonymi owocami to bardzo ciekawa odmiana dla tradycyjnych knedli. Dodatek suszonych owoców nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu, a sos na bazie czerwonego wina podkreśla nuty serowego farszu. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Knedle serowe z suszonymi owocami i sosem na czerwonym winie, to doskonały wybór na obiad czy kolację, który zaskoczy Twoją rodzinę i sprawi, że poczują się wyjątkowo.
Składniki
- 200 g suszonych owoców( mieszanych)
- 400 ml czerwonego wina, półsłodkiego
- 2 cukry waniliowe
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 1 anyż
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 125 g chudego białego sera, rozgnieść widelcem
- 500 g ziemniaków, ugotowanych przeciśniętych przez praskę
- 50 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Owoce włożyć do miseczki wlać 100 ml wina, odstawić na 2 h. Resztę wina wlać do garnka, dodać 1 cukier waniliowy, cynamon, goździki, anyż, i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać owoce z winem, przykryć i gotować 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem jabłkowym wlać do owoców i zagotować. Zestawić z ognia.
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę i ser, włożyć do miski. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wyrobić. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku. Formować knedle i wrzucać na gotującą się wodę, gotować około 6-8 minut.
Na maśle zrumienić migdały, wymieszać z cukrem waniliowym. Knedle wyjmować na talerz, polać sosem, posypać migdałami. Można udekorować świeżą miętą lub melisą.
Smacznego:)