Mazurek wielkanocny z kajmakiem

Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych ciast w polskiej kuchni wielkanocnej. Jego charakterystyczna krucha skorupka i obfitość różnorodnych dodatków sprawiają, że zawsze cieszy się dużym uznaniem podczas świątecznych spotkań rodzinnych. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mazurek wielkanocny z kajmakiem i orzechami – połączenie słodyczy kajmaku z chrupkością orzechów sprawia, że ten wypiek smakuje wyjątkowo!

Składniki

  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa kajmakowa

  • 300 g śmietany 30%
  • 12 łyżek cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 2 garście migdałów
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść orzechów nerkowca

Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy na 30 minut do lodówki.

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier trzcinowy, na wolnym ogniu, nie mieszamy. Możemy jedynie potrząsać rondelkiem. Dodajemy sól i odstawiamy. Wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką. Nie wlewamy od razu całej śmietanki, bo zrobią się grudki kiedy karmel zbyt szybko ostygnie. Sos odstawiamy do przestygnięcia.

Migdały zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Migdały i orzechy nerkowca prażymy na patelni na złoty kolor, po wystygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie również kroimy na mniejsze kawałki

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość o,5 mm, na wielkość blaszki. Nie podaję rozmiarów blaszki, można wybrać 2 mniejsze lub jedną większą, lub zrobić kształt jajka. Ważne grubość ciasta 0,5 mm

Wykładamy rozwałkowane ciasto, przykrywamy drugim papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie ściągamy papier z fasolą, najlepiej przy pomocy rękawicy kuchennej i pieczemy na złoty kolor, około 15 minut.

Po upieczeniu smarujemy sosem i dekorujemy orzechami, kwiatkami itp Sos można zastąpić gotowym kajmakiem, jeżeli chcemy ułatwić sobie pracę.

Przed pieczeniem, z ciasta można uformować dekoracyjny brzeg. Zapraszam do eksperymentowania i dodawania własnych ulubionych orzechów i dodatków. W ten sposób możesz stworzyć własną unikalną wersję mazurka, która zachwyci wszystkich gości podczas świątecznego przyjęcia.

Wesołych Świąt:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *