Grzanki z bagietki z pastą z papryki i pure z ciecierzycy, to idealna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Połączenie chrupiących grzanek z aromatyczną pastą z papryki oraz kremowym pure z ciecierzycy z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Pasta z papryki to doskonały dodatek do grzanek a puree z ciecierzycy, to bogate źródło białka roślinnego i błonnika.
Składniki
- kilka kromek bagietki
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 strąki czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/2 rosołu z kostki
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- natka pietruszki, posiekana
- sól, chili w proszku, anyż, pieprz
Puree z papryki
Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojoną paprykę, rosół z kostki, szczyptę anyżu gotować 15 minut. Po tym czasie warzywa przecedzić dodać chili, pieprz i sól, według uznania. Zmiksować na gładką masę.
Żółte puree
Ciecierzycę odsączyć, jedną łyżkę można odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać 6 łyżek oliwy, posiekany czosnek, sok z cytryny i 4 łyżki wody. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć kromki bagietki z każdej strony.
Kilka grzanek posmarować żółtym puree, skropić oliwą, posypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Pozostałe posmarować puree z papryki i posypać również natką pietruszki.
Zapraszam do wypróbowania tego pysznego połączenia smaków i korzystania z dobrodziejstw, jakie dają nam produkty naturalne i pełnowartościowe. Daj się ponieść kreatywności i ciesz się smakiem każdego kęsa!