Kolorowe grzanki

 

Grzanki z bagietki z pastą z papryki i pure z ciecierzycy, to idealna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Połączenie chrupiących grzanek z aromatyczną pastą z papryki oraz kremowym pure z ciecierzycy z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.  Pasta z papryki to doskonały dodatek do grzanek a puree z ciecierzycy, to bogate źródło białka roślinnego i błonnika.

Składniki

  • kilka kromek bagietki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 strąki czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/2 rosołu z kostki
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól, chili w proszku, anyż, pieprz

Puree z papryki

Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojoną paprykę, rosół z kostki, szczyptę anyżu gotować 15 minut. Po tym czasie warzywa przecedzić dodać chili, pieprz i sól, według uznania. Zmiksować na gładką masę.

Żółte puree

Ciecierzycę odsączyć, jedną łyżkę można odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać 6 łyżek oliwy, posiekany czosnek, sok z cytryny i 4 łyżki wody. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć kromki bagietki z każdej strony.

Kilka grzanek posmarować żółtym puree, skropić oliwą, posypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Pozostałe posmarować puree z papryki i posypać również natką pietruszki.

Zapraszam do wypróbowania tego pysznego połączenia smaków i korzystania z dobrodziejstw, jakie dają nam produkty naturalne i pełnowartościowe. Daj się ponieść kreatywności i ciesz się smakiem każdego kęsa!

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *