Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Zapraszam na nie co inne pierogi od tych , które znamy, zapewniam, że również będą smaczne.
Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje pierogi z sosem czosnkowym były świetne. Zapraszam do moich archiwalnych przepisów na pierogi
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie
- 100 g białego sera
- 150 g sera gorgonzola
- średnia papryka czerwona lub żółta
- 4 pieczarki
- żółtko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, szczypta
dodatkowo
- rozmącone jajko
- sezam
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie dodać mąki, zbyt tępę ciepłej wody dolać. Ma być elastyczne ciasto, które łatwo rozwałkować na stolnicy.
Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju ( 10 minut), wystudzić . Ser biały przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser pleśniowy, żółtko. Paprykę pokroić w kostkę dodać razem z pieczarkami do sera ,całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek , niezbyt gruby. Szklanką wykrawać kółka, na każdym układać łyżkę farszu, brzegi fantazyjnie zlepiać.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i partiami wrzucać pierogi. Kiedy wypłyną wyjmować, osączać z wody i układać na tacy.
Przed podaniem zapiekać na tłuszczu, na rozgrzanej patelni.
Smacznego:)