Makaron muszle z mozzarellą i mięsem

25.08.2019

Makarony we Włoskiej kuchni odgrywają dużą rolę. Przekonał się o tym każdy, kto ten rejon świata odwiedził i ten , kto kuchnią włoską się interesuje. Jestem szczęściarą należącą do pierwszej grupy i potwierdzam.

Możemy mieć ten sam przepis ale w każdym rejonie Włoch przygotowuje się go w inny sposób. To właśnie za pomocą makaronów, bardziej niż jakichkolwiek innych potraw można przedstawić mapę Włoch. W każdym rejonie przygotowuje się makarony, sosy, okrasy, według innej tradycji do której, Włosi są bardzo przywiązani. Są makarony typowe tylko dla jakiegoś wybranego obszaru, wsi, miasteczka, można je wręcz określić jako “kod pocztowy” danego miejsca.

Małe Toskańskie miasteczko budzi się ze snu:)

Składniki

  • 300 g muszli ugotowanych
  • 200 g małych pomidorków
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 40 g ricotty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia
  • opcjonalnie tarty parmezan

Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę  chwilę podusić. Następnie dodać mięso , wymieszać. Wlać wino, dodać koncentrat i dusić na wolnym ogniu ,do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidorki przekroić na połówki, skropić oliwą , posypać pieprzem , solą i bazylią. Włożyć do rondelka i chwilę podusić. Mozzarellę pokroić w kostkę. Rondelek z pomidorkami zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać.

Na dnie naczynia rozłożyć trochę mięsnego sosu. Do muszli nakładać pomidorki z serkiem i układać obok siebie.Po wierzchu polać mięsnym sosem, posypać ricottą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni,  15 minut.

Przed podaniem polać oliwą, posypać pieprzem. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.

Smacznego:)

Pesto z pokrzywy z makaronem

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *