Wątróbka zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera znacznie więcej żelaza niż każde inne mięso. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Dzisiaj przepis na wątróbkę cielęcą. Sama w sobie jest niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować.
Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków. Obiad w takim wydaniu był pyszny. Polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz, sól
- olej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Wątróbkę pokroić na plastry, takie większe płaskie kotlety, włożyć do miseczki zalać mlekiem. Odstawić na min 30 minut. Cebulę pokroić na półplasterki. Przyprawy wymieszać razem ,oprócz soli. Wątróbkę wyjąć z mleka , włożyć do suchej miseczki. Posypać mieszanką ziół, wymieszać. Na talerz wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni, wątróbkę panierować w mące i smażyć z dwóch stron.
Dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić do miękkości mięsa.Na koniec doprawić solą.
Wątróbkę wyłożyć na talerz, z dodatkiem buraczków przepis tutaj, oraz ziemniaków jeżeli lubimy, mogą być zapiekane.
Danie proste ale odpowiednio podane zyskuje na swoim wyglądzie i do tego bardzo smaczne.
Smacznego:)