23.08.2019
Wątróbka zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera znacznie więcej żelaza niż każde inne mięso. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Dzisiaj przepis na wątróbkę cielęcą. Sama w sobie jest niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować.
Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków i pieczonych ziemniaków. Obiad w takim wydaniu był pyszny. Polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz, sól
- olej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Ziemniaki pieczone
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- pieprz, sól, słodka papryka, majeranek
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Wątróbkę pokroić na plastry, włożyć do miseczki zalać mlekiem. Odstawić na min 30 minut. Cebulę pokroić na półplasterki. Przyprawy wymieszać razem ,oprócz soli. Wątróbkę wyjąć z mleka , włożyć do suchej miseczki. Posypać mieszanką ziół, wymieszać. Na talerz wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni, wątróbkę panierować w mące i smażyć z dwóch stron.
Dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić do miękkości mięsa.Na koniec doprawić solą.
Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki lub plasterki. Przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję ilości przypraw ponieważ , każdy według własnego uznania może to zrobić. Ziemniaki włożyć do miseczki , posypać przyprawami i wymieszać. Rozłożyć na blaszce, skropić oliwą i zapiekać około 20 minut w 180 stopni.
Wątróbkę wyłożyć na talerz razem z cebulką z dodatkiem buraczków przepis tutaj, oraz ziemniaków.
Smacznego:)