Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków

23.08.2019

Wątróbka zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera znacznie więcej żelaza niż każde inne mięso. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Dzisiaj przepis na wątróbkę cielęcą. Sama w sobie jest niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować.

Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków i pieczonych ziemniaków. Obiad w takim wydaniu był pyszny. Polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz, sól
  • olej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

carpaccio z buraków

Ziemniaki pieczone

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pieprz, sól, słodka papryka, majeranek
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Wątróbkę pokroić na plastry, włożyć do miseczki zalać mlekiem. Odstawić na min  30 minut. Cebulę pokroić na półplasterki. Przyprawy wymieszać razem ,oprócz soli. Wątróbkę wyjąć z mleka , włożyć do suchej miseczki. Posypać mieszanką ziół, wymieszać. Na talerz wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni, wątróbkę panierować w mące i smażyć z dwóch stron.

Dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić do miękkości mięsa.Na koniec doprawić solą.

Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki lub plasterki. Przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję ilości przypraw ponieważ , każdy według własnego uznania może to zrobić. Ziemniaki włożyć do miseczki , posypać przyprawami i wymieszać. Rozłożyć na blaszce, skropić oliwą i zapiekać około 20 minut w 180 stopni.

Wątróbkę wyłożyć na talerz razem z cebulką z dodatkiem buraczków przepis tutaj, oraz ziemniaków.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *