Wątróbka cielęca duszona w towarzystwie carpaccio z buraków

 

Wątróbka zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera znacznie więcej żelaza niż każde inne mięso. Jest również bardzo dobrym źródłem białka. Dzisiaj przepis na wątróbkę cielęcą. Sama w sobie jest niezwykle delikatna nie wymaga dużo pracy aby ją przygotować.

Przygotowałam wątróbkę duszoną w towarzystwie ziół , carpaccio z buraków. Obiad w takim wydaniu był pyszny. Polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz, sól
  • olej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

carpaccio z buraków

Wątróbkę pokroić na plastry, takie większe płaskie kotlety, włożyć do miseczki zalać mlekiem. Odstawić na min  30 minut. Cebulę pokroić na półplasterki. Przyprawy wymieszać razem ,oprócz soli. Wątróbkę wyjąć z mleka , włożyć do suchej miseczki. Posypać mieszanką ziół, wymieszać. Na talerz wsypać mąkę. Olej rozgrzać na patelni, wątróbkę panierować w mące i smażyć z dwóch stron.

Dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić do miękkości mięsa.Na koniec doprawić solą.

Wątróbkę wyłożyć na talerz, z dodatkiem buraczków przepis tutaj, oraz ziemniaków jeżeli lubimy, mogą być zapiekane.

Danie proste ale odpowiednio podane zyskuje na swoim wyglądzie i do tego bardzo smaczne.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *