Kapusta czerwona zasmażana

16.08.2018

Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam świetny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny
  • pieprz ,sól

Kapustę cienko pokroić i zalać wzrątkiem , odstawić na 5 min. Odcedzić, zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby kapusta była do połowy nakryta) Dodać sól, cukier, starte na tarce jabłko gotować, aż kapusta zrobi się miękka ale nie rozgotowana. Dodać ocet i pieprz, chwilkę jeszcze gotować, smalec z kaczki rozpuścić w rondelku, dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklić.Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać do kapusty i mieszając jeszcze chwilkę gotować.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *