Sajgonki

 

Jest bardzo wiele odmian sajgonek. Można je nadziewać różnym farszem w zależności od upodobań i miejsc zamieszkania. Można spożywać na gorąco lub na zimno. Te na gorąco smażone są na głębokim tłuszczu i  podaje się jako rodzaj przekąski. Ale wszystko zależy tak naprawdę od nas, można podawać wedle własnych pomysłów. Ja swoje podałam z surówką z kapusty pekińskiej jako forma drugiego dania obiadowego:)

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 500 g drobno zmielonego mięsa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  •  1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)
  • 1/3 średniej kapusty pekińskiej
  • 6 – 8 suszonych grzybów mun
  • 1 – 2 jajka (w zależności od wielkości)
  • 3-4 pieczarki pokrojone w paski
  • olej do smażenia
  • sólo,pieprz
  • papier ryżowy 12-13 sztuk

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę,  czosnek, kapustę,pieczarki  smażyć przez około 5 minut. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około  5 minut aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).Wlać sos sojowy , mieszając smażyć przez  około minutę. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę, sól,pieprz. Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy, drobniutko posiekane i wcześniej namoczone w gorącej wodzie (ok. 5 minut) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.

Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody ( papier ryżowy każdy osobno), układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).

Smażyć partiami, w woku lub na patelni(uważać by się nie sklejały), w około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor .Podawać z sosem sojowym, słodko kwaśnym lub z ulubioną surówką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *