Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam świetny dodatek do obiadu.
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny
- pieprz ,sól
Kapustę cienko pokroić i zalać wzrątkiem , odstawić na 5 min. Odcedzić, zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby kapusta była do połowy nakryta) Dodać sól, cukier, starte na tarce jabłko gotować, aż kapusta zrobi się miękka ale nie rozgotowana. Dodać ocet i pieprz, chwilkę jeszcze gotować, smalec z kaczki rozpuścić w rondelku, dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklić.Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać do kapusty i mieszając jeszcze chwilkę gotować.
Smacznego:)