Lasagne ze szpinakiem

06.12.2019

Zimą dość często staram się korzystać z przepisów gdzie jednym ze składników jest szpinak. Dzieci dość niechętnie próbowały tych dań:( Z czasem powoli zaczęły się przekonywać. Dzisiaj, po jakimś czasie podejmowania prób przemycenia szpinaku, mogę powiedzieć, że się udało. Szpinak dość często u nas gości i wszyscy go lubimy. Lazanię szczerze polecam:)

Składniki

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 300 g sera gorgonzola
  • oregano,sólo,pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 150 g żółtego tartego sera

Sos beszamelowy

  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ja lasagne gotuję ok 5 minut w osolonej wodzie. Spotkałam różne przepisy również bez wcześniejszego gotowania. Dla mnie mój sposób jest ok.

Sos

Roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać do powstania gładkiej masy,  ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos. Doprawić solą,pieprzem,gotować mieszając przez kilka minut do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawić na koniec szczyptą gałki.

Szpinak rozmrozić. Czosnek drobno posiekać. Rozgrzać masło, dodać czosnek zeszklić. Następnie dołożyć szpinak, doprawić solą, pieprzem ,oregano i podsmażyć ok 10 minut na wolnym ogniu mieszając.

Ser gorgonzola rozdrobnić.

Dno formy naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Połóż płat lasagne,posmaruj cienką warstwę beszamelu. Następnie warstwę szpinaku i część rozdrobnionego sera gorgonzola. Kolejny płat lasagne i postępuj podobnie. Ma być kilka warstw, farsz tak podziel aby równo był rozłożony na kolejnych warstwach. Wierzch przykryj płatem makaronu.polej sosem i posyp startym żółtym serem można posypać oregano.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *