Torty, torciki i całe urodzinowo imieninowe szaleństwo czas zacząć. Początek roku u nas w rodzinie obfituje w tego rodzaju okazje i wreszcie można poszaleć z tortami:) Dzisiaj różowy torcik, zapraszam:)
Składniki
- 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
- 2 szklanki przesianej mąki ( typ450)
krem do obłożenia
- 2 kostka masła dobrej jakości
- 1,5 szklanki cukru pudru
- barwnik różowy w proszku
Krem śmietankowy do przełożenia
- 750 ml 36% śmietanki
- 3/4-1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- łyżka masła
- tortownica 20 cm
- mocna herbata słodzona z cytryną około 300 ml
- różne ciasteczka,beziki,galaretki cukrowe,rurki,lizaki itp do dekoracji wierzchu
- torebka strunowa mała
Białka ucieramy na sztywno, kiedy stężeją dodajemy na 3-4 razy cukier dalej ucieramy, około 10 minut razem( im dłużej tym lepiej 10 minut jest ok). Po tym czasie dajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie olej, mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy powoli, na końcu, mieszając ręcznie ( też na 3-4 razy). Wlewamy do tortownicy 18 cm( tortownicę podwyższyłam rantem zrobionym z foli aluminiowej, żeby biszkopt był wysoki,można upiec dwa biszkopty dzieląc porcje składników na pół) i pieczemy w 160 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika. Wystudzony kroimy na 4 blaty.Nasączmy herbatą.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do śmietany wymieszać. Pierwszy blat posmarować dżemem i cienką warstwą śmietany.Drugi blat tylko śmietaną,trzeci podobnie.Przykryć czwartym blatem. Wstawić do lodówki
Masło utrzeć na puch z cukrem,dodać podczas ucierania odrobinę barwnika do pożądanego koloru. Dokładnie zmiksować wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć wymieszać i smarować wierzch i boki tortu. Dokładnie wygładzić. Maczać płaski nóż w gorącej wodzie, będzie łatwiej wygładzić. Wstawić do lodówki na 1 h.Zostawić trochę kremu na dekorację dookoła tortu.
Na wierzchu poukładać słodycze. Dookoła tortu zrobić esy, floresy, nieregularne wzory. Do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego:)