Niezwykle apetyczne danie. Można śmiało podać jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Szpinak, makaron pełnoziarnisty sprawiają, że danie staje się dość lekkim bez zbędnych kalorii i zdrowym. Proste, szybkie, zdrowe i ekonomiczne:)
Składniki
- pasztetowa najlepiej z borowikami 200 g
- 8 średnich pieczarek
- 50 g żółtego tartego sera
- 1 łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- paczka mrożonego szpinaku
- makaron razowy 200 g
- oliwa truflowa lub oliwa z oliwek 1 łyżka
- pieprz,sól
Pieczarki umyć ,wyciąć ogonki wraz z częścią miąższu ( nie podziurawić kapeluszy) Do każdej włożyć po łyżce pasztetowej, posypać żółtym serem wstawić do piekarnika na 15 minut w 180 stopni
Posiekać czosnek oraz ogonki. Rozgrzać masło podsmażyć pieczarki i czosnek. Dodać szpinak, dusić pod przykryciem około 10 minut. Posolić dodać pieprz do smaku.
Makaron ugotować według przepisu. Gorący ułożyć na talerzu, zrobić coś w rodzaju gniazd. Nałożyć po łyżce- 2 łyżki szpinaku na każdą kupkę makaronu, na wierzchu położyć pieczarkę. Podawać na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Smacznego:)