Tę toskańską zupę przygotowuje się głownie z warzyw dostępnych jesienią. Ma ona wiele wersji Ja dokonałam pewnej zmiany a mianowicie dodałam mięso. W oryginalnym przepisie go nie ma. Niezwykle aromatyczna i bardzo smaczna. Podajemy z pieczywem najlepiej przygotowanym na zakwasie.
Składniki
- 500 g chudego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 selery
- 1 cukinia lub 2-3 ziemniaki
- 1 liść laurowy
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 białej kapusty, mała główka
- 1 puszka białej fasoli
- sól , pieprz
- kilka łyżek oleju
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
W garnku zagotować około 2 l wody. Mięso pokroić w kostkę włożyć do garnka z wodą. Cebulę, czosnek posiekać , zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę, kapustę poszatkować dodać do zupy. Włożyć liść laurowy i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec włożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i fasolkę bez zalewy. Doprawić rozmarynem , solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Gotowe.
Smacznego:)