Zupa na czerwonej kapuście

25.06.2019

Czerwona kapusta zwana również w niektórych rejonach Polski mądrą jest chyba najbardziej popularna na Śląsku. I tam właśnie poznałam różne dania przyrządzane właśnie z niej. Kapustę czerwoną można nazwać również kapustą młodości. Dlaczego?

To właśnie czerwone barwniki zawarte w czerwonej kapuście chronią organizm przed wolnymi rodnikami.Te zaś w znacznym stopniu odpowiadają za starzenie się organizmu. Wolne rodniki przyczyniają się  również, do powstawania zmian nowotworowych w komórkach. Jedzmy zatem czerwoną kapustę. A dzisiaj zapraszam na zupę na czerwonej kapuście. Czytaj również

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

W garnku zagotować ok 2 l wody. Mięso dokładnie opłukać, pokroić w kostkę , wrzucić na gotującą się wodę. W tym czasie kapustę umyć poszatkować. Marchew, pietruszkę i papryki pokroić w kostkę. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Zmniejszyć ogień i gotować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać do zupy. Gotować zupę do miękkości mięsa. 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki. Na koniec doprawić zupę, pieprzem ,solą, papryką ,oregano oraz sokiem z cytryny.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *