Grillowane banany z lodami domowymi

Niezwykle smaczny deser z lodami domowej roboty. Dość prosty w przygotowaniu. Jeżeli chodzi o lody z pewnością będziecie do nich wracać. Lody tylko z dwóch podstawowych składników , śmietana i mleczko skondensowane. To jest baza , możemy na tym poprzestać lub poszerzać listę składników.

Doskonale pasuje rozdrobniona czekolada, rodzynki lub inne kawałki suszonych owoców. Jako dodatek użyłam sos balsamiczny , którym całość udekorowałam po wierzchu. Można użyć rozpuszczonej czekolady. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 2-3 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta cynamonu

Lody śmietankowe

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • puszka mleczka skondensowanego słodzonego (można użyć 3/4 puszki ,będą mniej słodkie)

Dodatkowo

  • sos balsamiczny

Lody przygotować sobie 3-4 godz wcześniej przed pieczeniem bananów.Śmietankę ubić , kiedy zacznie gęstnieć wlać mleczko i ubijać kilka sekund do połączenia składników. Jeżeli chcemy dodać inne składniki,  to teraz jest ten moment. Gotowe wlać do miseczki i wstawić do zamrażarki na około 3-4 h. Nie jest konieczne mieszanie lodów, ale jeżeli mamy czas można to zrobić,  będą jeszcze bardziej puszyste.

Piekarnik ustawić na funkcję grilla na 180 stopni. Można banany grillować na tradycyjnym grillu. Banany obrać , ściąć końce, przekroić na połówki. Ułożyć banany na blaszce z piekarnika lub na tacce aluminiowej do tradycyjnego grilla. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić w rondelku , dodać miód , rum podgrzać do połączenia składników. Polać banany, posypać płatkami migdałowymi., posypać cynamonem.  Zapiekać około 10-15 minut. Czas zależy jakie banany czy bardzo dojrzałe czy mniej.

Podawać gorące gałką lodów polane sosem balsamicznym lub czekoladą.

Smacznego:)

lody z melona z mleczkiem kokosowym

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *