Pulpety mięsno- ryżowe to danie prosto z Włoch. Przepis pochodzi z mojej książki z włoskimi przepisami, którą otrzymałam w prezencie. Będąc jesienią na Sycylii spotkałam się z tymi pulpecikami w jednej z tamtejszych restauracji. Miałam przyjemność posmakować, podane jako przystawka. Są bardzo treściwe, więc mogą być podawane jako danie obiadowe na ciepło, jak również doskonale smakują jako przystawka na zimno.
Znacznie podnosi walory smakowe Sos czosnkowy podany do pulpetów, szczerze polecam. Szybkie i bardzo proste danie na ekonomiczny obiad i ciekawą przystawkę. Można wykorzystać na dwa sposoby, bardzo smaczne, sprawdzony przepis ( zresztą jak wszystkie inne). Zapraszam po szczegóły..
Składniki
- 250 g mielonego mięsa, wykorzystałam z szynki i łopatki
- 150 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu, tartego
- natka pietruszki, posiekana
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta
Ugotowany ryż, mięso mielone, jajko, parmezan, siekaną pietruszkę włożyć do miski. Dodać sól i pieprz wedle swojego smaku i dokładnie wyrobić ręką, na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować pulpeciki i obtaczać w bułce tartej. Gotowe układać na desce kuchennej.
W głębokim rondelku rozgrzać olej, tyle aby pulpety po włożeniu swobodnie pływały. Przygotować płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pulpety wkładać na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową. Przygotować Sos czosnkowy polewać nim gotowe pulpety i podawać. Można również podawać na zimno jak przystawkę.
Smacznego:)