Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe super szybkie babeczki a do tego pięknie ozdobią stół ,np. podczas przyjęcia. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, zachęcam do skorzystania z przepisu:))

Składniki

  • 2 szklanki tartej surowej marchwi
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Lukier

  • 1 białko
  • 150 g cukru
  • 1/2 soku z cytryny
  • barwnik różowy lub kilka kropel soku z buraków
  • posypka cukrowa

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania wlewać powoli olej. Na koniec mąkę  wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i porcjami dodawać do masy. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką porcje ciasta, do 3/4 wysokości foremek i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe wyjąć na kratkę i wystudzić.

Białko ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i dodawać porcjami cukier, sok oraz odrobinę barwnika lub kilka kropel soku z surowego buraka.

W gotowym lukrze maczać wierzchy muffinek, kiedy jeszcze lukier nie zastygnie posypać cukrową posypką. Gotowe

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *