Muffinki marchewkowe super szybkie babeczki a do tego pięknie ozdobią stół ,np. podczas przyjęcia. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, zachęcam do skorzystania z przepisu:))
Składniki
- 2 szklanki tartej surowej marchwi
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oliwy
- 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Lukier
- 1 białko
- 150 g cukru
- 1/2 soku z cytryny
- barwnik różowy lub kilka kropel soku z buraków
- posypka cukrowa
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania wlewać powoli olej. Na koniec mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i porcjami dodawać do masy. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką porcje ciasta, do 3/4 wysokości foremek i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowe wyjąć na kratkę i wystudzić.
Białko ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i dodawać porcjami cukier, sok oraz odrobinę barwnika lub kilka kropel soku z surowego buraka.
W gotowym lukrze maczać wierzchy muffinek, kiedy jeszcze lukier nie zastygnie posypać cukrową posypką. Gotowe
Smacznego:)