Filet w sosie miodowo-sezamowym jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Jako dodatek, młode marchewki blanszowane w miodzie, posypane sezamem. Sprawdzi się również ryż czy frytki z batatów. Zapraszam po przepis.
Składniki
Sos
-
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chili
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 kubka wody
- łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni
Dodatkowo
- 2 filety drobiowe
- mały kubek jogurtu naturalnego
- pieprz,sól
- olej do smażenia
- torebka strunowa średnia
Filety z kurczaka przeciąć na cieńsze plastry wzdłuż. Lekko rozbić, posypać solą, pieprzem dokładnie wetrzeć przyprawy. Do torebki strunowej wlać jogurt, włożyć mięso, dokładnie zamknąć. Obtoczyć mięso w jogurcie przekręcając torebką. Włożyć do lodówki na min 1 h.
Po wyjęciu nadmiar jogurtu osuszyć ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety na wolnym ogniu, na złoty kolor.
Do garnka wlać miód, olej sezamowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.Włożyć filety, polać sosem i dusić kilka minut. Na koniec posypać prażonym sezamem. Podawać z młodymi marchewkami, ryżem lub frytkami z batatów.
Smacznego:)