Filet drobiowy w sosie miodowo-sezamowym

Filet w sosie miodowo-sezamowym jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Jako dodatek, młode marchewki blanszowane w miodzie, posypane sezamem. Sprawdzi się również ryż czy frytki z batatów. Zapraszam po przepis.

Składniki

Sos

    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 2 łyżki sosu słodkiego chili
    • 4 łyżki ketchupu łagodnego
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 kubka wody
    • łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni

Dodatkowo

  • 2 filety drobiowe
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • pieprz,sól
  • olej do smażenia
  • torebka strunowa średnia

Filety z kurczaka przeciąć na cieńsze plastry wzdłuż. Lekko rozbić, posypać solą, pieprzem dokładnie wetrzeć przyprawy. Do torebki strunowej wlać jogurt, włożyć mięso, dokładnie zamknąć. Obtoczyć mięso w jogurcie przekręcając torebką. Włożyć do lodówki na min 1 h.

Po wyjęciu nadmiar jogurtu osuszyć ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety na wolnym ogniu, na złoty kolor.

Do garnka  wlać miód, olej sezamowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.Włożyć filety, polać sosem i dusić kilka minut. Na koniec posypać prażonym sezamem. Podawać z młodymi marchewkami, ryżem lub frytkami z batatów.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *