Marynowane marchewki

21.09.2019

Marchew jest u nas bardzo popularna . Wykorzystujemy ją do wielu zup, sałatek a nawet ciasta. Można pochrupać na surowo, wzmacniając nie tylko szczęki ale również organizm, dostarczając wielu witamin.

Co raz częściej sięgamy po marchew robiąc przetwory na zimę. Robiłam już dżem z marchwi , szczerze polecam:) Pierwszy raz marchew zamarynowałam. Miałam przyjemność jeść  marynowane marchewki jako ozdobę dania i były wyjątkowo smaczne. Świetna alternatywa dla korniszonów. Delikatniejsze niż ogórki i wyjątkowo smaczne.

Składniki

  • 500 g małych marchewek lub większych pokrojonych na kawałki ok 3 cm, oczyszczone. Młode nie obieramy ze skórki tylko szorujemy dokładnie szczoteczką

Marynata

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo na każdy słoik

  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 goździki

Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Zmniejszyć ogień włożyć marchewki i gotować pod przykryciem około 20 minut, jak grubsze do 30 minut. Wybierajmy cienkie marchewki będą gotowały się krócej i są lepsze w smaku.

W międzyczasie przygotować słoiki z przyprawami. Marchewki wyjmować cedzakiem w układać w słoikach, woda cały czas stoi na ogniu. Zalać gorącą marynatą każdy słoik. Zakręcić , odstawić do góry dnem i gotowe. Nie pasteryzować.

Smacznego:)

dżem z marchwi

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *