Bardzo ciekawe danie z cebulą w roli głównej. Można podawać z ulubionymi dodatkami, sosami. U mnie przyjął się sos czosnkowy i również polecam. Myślę, że inne dodatki również się sprawdzą. Cebulę będzie trochę ciężko obrać, trochę popłaczemy ale efekt wart tej męki:) Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa
- 6 sporych cebul
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 100 g żółtego sera tartego
Cebulę obieramy, ścinamy czubek i wydrążamy środek. Cienkim nożykiem, dużą łyżką można sobie pomóc. Gotujemy w garnku wodę , solimy do smaku i wkładamy cebule. Gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy cedzakiem na talerz.
Resztki cebuli drobno siekamy. Rozgrzewamy olej dodajemy cebulę. Lekko zeszklić ,następnie dodać mięso, doprawić solą ,pieprzem lekko poddusić , około 5 minut. Przełożyć do miski, lekko wystudzić. Dodać jajka, odciśniętą bułkę, masę dokładnie wyrobić. Napełnić cebule, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekać do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed końcem pieczenia posypać wierzchy cebul żółtym serem.Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)