Sernik czekoladowy

23.09.2019

Sernik mocno czekoladowy na orzechowym spodzie. Jest wykwintny, bardzo smaczny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera jeszcze lepszych walorów smakowych. Wierzch można dekorować białą czekoladą, posypać cukrem pudrem lub polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać mielonymi orzechami.

Każda wersja będzie smakowała wyjątkowo. Ciasto proste w przygotowaniu nie przysporzy zbyt wielu problemów, nawet  początkującym cukiernikom:) Zapraszam do przepisu.

Składniki

Spód

  • 60 g cukru
  • 100 czekoladowych wafelków, pokruszonych
  • 80 g orzechów laskowych uprażonych na patelni, posiekanych
  • 2 łyżki stopionego masła
  • cukier waniliowy

Masa serowa

  • 4 jajka
  • 1/2 kg sera białego, zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo do wyboru

  • czekolada stopiona biała lub ciemna + łyżeczka masła
  • cukier puder
  • mielone orzechy

Wybieramy jedną z opcji czym chcemy dekorować wierzch i takie składniki dodatkowo należy przygotować.

Wafelki, orzechy, masło łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy dno tortownicy 22 cm. Chłodzimy w lodówce.

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, nie przerywając dodajemy ser, mąkę, śmietanę i czekoladę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na schłodzony spód ciasta.

Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopni a następnie zmniejszamy do 150 stopni i jeszcze pieczemy około 40 minut.Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Białą lub ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło, mieszamy i ozdabiamy wierzch ciasta, robiąc kratkę, paski lub polewamy całość i posypujemy orzechami. Lub wersja nie co inna z cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *