Dżem ,który możemy robić przez cały rok. Marchew mamy w sprzedaży cały czas. Świetny do przekładania biszkoptów, do naleśników ,tostów,rolad czy tart. Również tosty są bardzo smaczne z dżemem marchwiowym. Szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu , moje dzieci go uwielbiają:)
Składniki
- 1 kg startej marchwi ( na drobnej tarce)
- 500 ml wody
- 500 g cukru brązowego może być również biały
- skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2- goździki
- 250 g rodzynek ( można pominąć)
Marchew,wodę , rodzynki gotować 15 minut. Dodać cukier,pokrojoną skórkę oraz sok z cytryn i pomarańczy. Gotować godzinę często mieszając. Spróbować czy wystarczająco słodki. Na koniec dodać imbir wymieszać. Nakładać do słoiczków, zakręcić odwrócić do góry dnem. Można przechowywać całą zimę.
Smacznego:)