21.08.2019
Keks to ciasto które się nie starzeje. Można powiedzieć im starsze tym lepsze. Piekłam już kilka keksów z różnych przepisów. Każdy na swój sposób był dobry. Natomiast ten robiłam już kilka razy jest faktycznie wyśmienity jak nazwa wskazuje. Ciasto nie jest zbyt suche i smakuje obłędnie. Jestem smakoszem ciast suchych i keks należy do ciast moich ulubionych.
Ważne aby owoce posypać mąką, najlepiej ziemniaczaną aby nie opadały na dno. W wersji na bogato można namoczyć w owocowej nalewce, rumie lub innym alkoholu. Ja miałam słodką wódkę i w niej owoce moczyłam ok 2 h. Szczerze polecam, zatopione w keksie będą smakować wyjątkowo. Można posypać keks cukrem pudrem, polać polewą lub zostawić bez niczego jak na moim foto. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 600 g mieszanych owoców suszonych(żurawina, rodzynki, morele, śliwki, orzechy, skórka pomarańczowa itp)
- 1 szklanka alkoholu ,jeżeli ma być opcja owoce moczone w alkoholu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywno. Osobno utrzyj masło z żółtkami ,cukrem i alkoholem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dołóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp owoce i dokładnie wymieszaj z ciastem. Długą foremkę keksową posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piecz około 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij, wystudź. Wierzch udekoruj według uznania.
Keks na noc nakryj ściereczką i zostaw na wierzchu. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci, czwarty dzień, jak oczywiście dotrwa:))