Carpaccio z buraka to apetyczna i zdrowa przekąska, którą możemy podawać solo lub jako dodatek do mięs. Z pewnością ozdobi nasz stół i zachęci wyglądem do skosztowania.
Składniki
- 2 średnie buraki
- serek biały puszysty, użyłam serek almette
- 3 łyżki orzechów włoskich
- natka pietruszki siekana 1 łyżka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Większość przepisów przygotowana jest na bazie surowych buraków. Ja je obgotowałam, ok 10 minut. Następnie należy poszatkować na cienkie plastry. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, następnie plasterki ułożyć na blaszce i zapiec około 10-15 minut. Po wyjęciu skropić octem balsamicznym, odstawić na czas przygotowania serka.
Do serka dodać natkę pietruszki,trochę pieprzu i wymieszać. Na każdym plasterku kłaść łyżkę serka, posypać orzechami, zwijać brzegi lekko do środka i układać dekoracyjnie na talerzu. Posypać pozostałymi orzechami, skropić oliwą , posypać pieprzem i solą. Można również plasterki układać na talerzu bez zawijania wierzch udekorować kleksami serka, posypać orzechami, polać octem balsamicznym.
Smacznego:)