Udziec indyczy nadziewany

Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie . Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam. Jedyny mankament, to czas oczekiwania. Mięso indycze jednak  potrzebuje trochę czasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:)

Jako dodatek wybrałam  Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • udziec indyczy bez kości około 70 dkg
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek świeżego tymianku
  • 300g sera owczego lub sera typu feta
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • bawełniana nić do obwiązania mięsa

Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.

Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak  aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa . Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.

Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.

Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem. Ponownie przykryć i piec około 1 h do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *