06.10.2018
Doskonały dodatek do mięs ale również jako samodzielne danie smakuje bardzo dobrze. Podawać można z sosem czosnkowym, jogurtem itp.
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 8 łyżek masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka bazylii
- sól, pieprz
- 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra dół. Ziemniaki dokładnie umyć, ze skórką. Każdego ponacinać na około 0,5 cm. Najlepiej ziemniaka układać na dużej łyżce i nacinać na 0,5 cm plastry wtedy nie przetniemy do końca, nóż zatrzyma się na łyżce. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Masło miękkie ucieramy z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem ,solą i bazylią na gładką masę. Po łyżce masła nakładamy na każdego ziemniaka. Posypujemy majerankiem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 35 minut w 180 stopni. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze około 15 minut w 200 stopni. Czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy się upiekły. Podawać na ciepło z dodatkami.
Smacznego:)