Filet z kurczaka w sosie śmietanowym to wyśmienite danie , którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Ocet balsamiczny użyty do przygotowania sosu to strzał w dziesiątkę:) Wyraźnie podwyższa walory smakowe tego dania i staje się ono bardzo wykwintne. Składniki
- 4 filety z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sos śmietanowy
- 2 cebule drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki tymianku
- szczypta chilli w proszku
- 120 ml rosołu drobiowego z kostki
- 120 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić , posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety i lekko przyrumienić, tylko tyle aby ścięło się białko. Wyjąć na talerz owinąć folią aluminiową niech odpoczną.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając , nie rumienić zbyt mocno bo cebula będzie gorzka. Dodać ocet, chilli, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku . Zalać rosołem i wszystko wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu. Odłożyć kilka łyżek sosu do miseczki , wlać śmietanę razem wymieszać ,następnie przelać do sosu. Lekko podgrzać cały czas mieszając. Włożyć filety , sos z filetów z talerza również wlać. Chwilę całość podgrzać na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami według uznania.
Smacznego:)