Filet z kurczaka w sosie śmietanowym

02.07.2019

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym to wyśmienite danie , którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Ocet balsamiczny użyty do przygotowania sosu to strzał w dziesiątkę:) Wyraźnie podwyższa walory smakowe tego dania i staje się ono bardzo wykwintne. Filet podałam do ryżu ugotowanego na żółto z przyprawą curry.

Również wersja z ziemniakami z pewnością się sprawdzi. Ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa aby pozostało soczyste i nie wysuszone. czytaj również

Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • sól ,pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sos śmietanowy

  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki tymianku
  • szczypta chilli w proszku
  • 120 ml rosołu drobiowego z kostki
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • sól , pieprz

Filety z kurczaka opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić , posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety i lekko przyrumienić, tylko tyle aby ścięło się białko. Wyjąć na talerz owinąć folią aluminiową niech odpoczną.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając , nie rumienić zbyt mocno bo cebula  będzie gorzka. Dodać ocet, chilli, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku . Zalać rosołem i wszystko wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu. Odłożyć kilka łyżek sosu do miseczki , wlać śmietanę razem wymieszać ,następnie przelać do sosu. Lekko podgrzać cały czas mieszając. Włożyć filety , sos z filetów z talerza również wlać. Chwilę całość podgrzać na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami według uznania.

Smacznego:)

zobacz również

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *