Pierogi z jagodami

Jagody to jedne z lepszych owoców,  którymi obdarzyła nas natura. Można z ich udziałem stworzyć wiele fantastycznych dań. Dzisiaj chciałabym zaprosić na pierogi z jagodami. Pyszne , delikatne i proste w przygotowaniu danie. Może z powodzeniem być jako drugie danie do obiadu jak również na ciepłą kolację.

Ciasto na pierogi zawsze przygotowuję z udziałem gorącej wody. Ciasto doskonale się wyrabia, zawsze wychodzi delikatne i elastyczne. Mąka  pszenna najlepiej typ 450 lub 480.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej Typ 450-480
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 500 g jagód
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki  brązowego cukru

Do polania

  • jogurt naturalny lub śmietana
  • 2-3 łyżki jagód do posypania
  • kilka łyżek cukru

Mąkę wsypać do miski , wbić jajko, wsypać szczyptę soli i powoli wlewać wodę. Na początek 1/2 szklanki, wymieszać łyżką, następnie drugą część wody i wymieszać. Chwilę mieszać łyżką, następnie wyrobić ciasto ręką. Można również mikserem. Gdyby było zbyt tępe dodać wody,  zbyt kleiste dosypać mąki.

Jagody wsypać do miseczki, dodać bułkę, jogurt, cukier do smaku i wymieszać.

Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 3,4 kawałki. Z każdego uformować kulę, spłaszczyć ręką i rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać placki. Na każdym położyć łyżkę farszu, zebrać  brzegi placka i u góry zlepić . Można  złożyć na pół jak tradycyjny pieróg.

Zagotować wodę w garnku, posolić do smaku. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi , tyle aby luźno pływały. Gotujemy do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polać jogurtem lub śmietaną. Posypać cukrem i jagodami.

Pierogi ruskie

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *