Jagody to jedne z lepszych owoców, którymi obdarzyła nas natura. Można z ich udziałem stworzyć wiele fantastycznych dań. Dzisiaj chciałabym zaprosić na pierogi z jagodami. Pyszne , delikatne i proste w przygotowaniu danie. Może z powodzeniem być jako drugie danie do obiadu jak również na ciepłą kolację.
Ciasto na pierogi zawsze przygotowuję z udziałem gorącej wody. Ciasto doskonale się wyrabia, zawsze wychodzi delikatne i elastyczne. Mąka pszenna najlepiej typ 450 lub 480.
Składniki
- 500 g mąki pszennej Typ 450-480
- 250 ml gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g jagód
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka bułki tartej
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Do polania
- jogurt naturalny lub śmietana
- 2-3 łyżki jagód do posypania
- kilka łyżek cukru
Mąkę wsypać do miski , wbić jajko, wsypać szczyptę soli i powoli wlewać wodę. Na początek 1/2 szklanki, wymieszać łyżką, następnie drugą część wody i wymieszać. Chwilę mieszać łyżką, następnie wyrobić ciasto ręką. Można również mikserem. Gdyby było zbyt tępe dodać wody, zbyt kleiste dosypać mąki.
Jagody wsypać do miseczki, dodać bułkę, jogurt, cukier do smaku i wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 3,4 kawałki. Z każdego uformować kulę, spłaszczyć ręką i rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać placki. Na każdym położyć łyżkę farszu, zebrać brzegi placka i u góry zlepić . Można złożyć na pół jak tradycyjny pieróg.
Zagotować wodę w garnku, posolić do smaku. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi , tyle aby luźno pływały. Gotujemy do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polać jogurtem lub śmietaną. Posypać cukrem i jagodami.