Tarta serowa

Wiele razy na moim blogu pisałam o sernikach i o tym ,że je uwielbiam. No cóż jestem mocno serowa i uwielbiam wszystkie ciasta serowe. Dzisiaj tarta serowa , będę monotematyczne ale to napiszę , jest pyszna. Może śmiało konkurować z sernikami.

Ciasto jak na tartę przystało bardzo kruche. Ser z budyniem jest bardzo delikatny. Wyśmienicie smakuje następnego dnia po upieczeniu. Znika z talerza błyskawicznie i wcale nie potrzeba dużo czasu. Szczerze polecam tarta serowa to będzie Twój ulubiony przepis:))

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa serowa

  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka

Dodatkowo

Polewa czekoladowa

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • biała czekolada wiórki ,do posypania

Sypkie produkty wymieszać razem w misce. Masło pokroić na małe kawałki dodać do miski . Na końcu dodać jajko i zarobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię włożyć na 1 h do lodówki. Po tym czasie formę na tartę 26 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Dokładnie wylepić brzegi i dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 20 minut w 190 stopni.Wyjąć chwilę przestudzić.

Budyń rozrobić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek, ciągle mieszając gotować kilka minut. Zestawić, wystudzić. Nakryć folią aby nie robił się kożuch na wierzchu.

Ser zmielić w maszynce , jajka ubić wraz z cukrami na biały puch. Dodać do sera wraz z wystudzonym budyniem, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i piec około 30 minut w 180 stopni, do zrumienienia.

Z podanych składników przygotować polewę. Włożyć do rondelka składniki, cały czas mieszając zagotować. Chwilę przestudzić polać ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekolady. Gotowe.

tarta z budyniem i galaretką

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *