Pierogi ruskie

09.04.2019

Pierogi uważane są za Staropolską potrawę a tak naprawdę pochodzą z Chin. Są dość pracochłonne w związku z tym nie zawsze mamy czas na ich lepienie. Myślę, że trud jednak się opłaca, nieważne z jakim farszem wszystkie są pyszne. Moje ulubione, to pierogi ruskie oraz z serem.Ruskie możemy podawać polane masłem, tłuszczem ze skwarkami, doskonale smakują z jogurtem naturalnym.

Składniki

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • pieprz,sól
  • łyżka masła

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody

Ziemniaki zemleć lub przecisnąć prze praskę, dodać pokruszony ser. Cebulę posiekać podsmażyć na łyżce masła dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem według uznania.Dokładnie wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać gorącą wodę i jajko. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ciasto.  Musi być gładkie i elastyczne. Robimy wałeczki,kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka robić kulkę,spłaszczyć i  cienko rozwałkować. Nakładać łyżką farsz, składać na pół i zlepiać brzegi przy pomocy widelca.

Pierogi wrzucać do osolonej wody, gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać według uznania.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *