Pierogi uważane są za Staropolską potrawę a tak naprawdę pochodzą z Chin. Są dość pracochłonne w związku z tym nie zawsze mamy czas na ich lepienie. Myślę, że trud jednak się opłaca, nieważne z jakim farszem wszystkie są pyszne. Moje ulubione, to pierogi ruskie oraz z serem.Ruskie możemy podawać polane masłem, tłuszczem ze skwarkami, doskonale smakują z jogurtem naturalnym.
Składniki
- 500 g ziemniaków ugotowanych
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- pieprz,sól
- łyżka masła
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml gorącej wody
Ziemniaki zemleć lub przecisnąć prze praskę, dodać pokruszony ser. Cebulę posiekać podsmażyć na łyżce masła dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem według uznania.Dokładnie wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać gorącą wodę i jajko. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Robimy wałeczki,kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka robić kulkę,spłaszczyć i cienko rozwałkować. Nakładać łyżką farsz, składać na pół i zlepiać brzegi przy pomocy widelca.
Pierogi wrzucać do osolonej wody, gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać według uznania.
Smacznego:)