Kurczak z morelami w zupie francuskiej

 

Bardzo lubię przygotowywać potrawy z owocami. To  wdzięczne dodatki, które w wyraźny sposób podnoszą walory smakowe. Dodatkowo bardzo apetycznie tak przygotowanie danie się prezentuje. Sos przygotowany jest na bazie zupy cebulowej francuskiej i soku z moreli , ze słoika.

Aktualnie mamy czas przetworów z owoców,  więc myślę, że nie będzie z dodatkami większego kłopotu. Polecam,  danie szybkie,  bardzo lekkie i efektownie wygląda na talerzu.

Składniki

  • 4  filety z kurczaka
  • 2 torebki francuskiej zupy cebulowej ( 40g)
  • 425 soku morelowego
  • 425 g  odsączonych moreli z syropu ze słoika
  • sól, pieprz

Mięso opłukać, posypać lekko solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zupy wymieszać z sokiem morelowym , polać mięso. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, naczynie przykryć wstawić i zapiekać 50 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać morele. Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.

kurczak w czekoladzie

Smacznego:)

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *