Bardzo lubię przygotowywać potrawy z owocami. To wdzięczne dodatki, które w wyraźny sposób podnoszą walory smakowe. Dodatkowo bardzo apetycznie tak przygotowanie danie się prezentuje. Sos przygotowany jest na bazie zupy cebulowej francuskiej i soku z moreli , ze słoika.
Aktualnie mamy czas przetworów z owoców, więc myślę, że nie będzie z dodatkami większego kłopotu. Polecam, danie szybkie, bardzo lekkie i efektownie wygląda na talerzu.
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 2 torebki francuskiej zupy cebulowej ( 40g)
- 425 soku morelowego
- 425 g odsączonych moreli z syropu ze słoika
- sól, pieprz
Mięso opłukać, posypać lekko solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zupy wymieszać z sokiem morelowym , polać mięso. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni, naczynie przykryć wstawić i zapiekać 50 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać morele. Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Smacznego:)