Niezwykle smaczne klopsiki gryczane zapiekane. Doskonale smakują polane sosem czosnkowym z dodatkiem surówek o wyrazistych, nie co ostrzejszych smakach. Szczerze polecam, danie bardzo syte, danie bezmięsne.
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej palonej,ugotowanej na sypko
- brokuł, ugotowany
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- jajko+ żółtko
- 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
- pęczek pietruszki
- pieprz,sól
Kaszę ugotowaną lekko zmiksować, brokuł rozdrobnić, cebulę ,czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju,dodać brokuł, chwilę przesmażyć ( ok 5 min) Dodać warzywa do kaszy, dołożyć jajka, słonecznik doprawić solą i pieprzem dokładnie wyrobić.
Formować owalne pulpety, układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20-25 minut w 200 stopni. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, posypane natką pietruszki.
Smacznego:)