Klopsiki gryczane

11.04.2019

Niezwykle smaczne klopsiki gryczane zapiekane. Doskonale smakują polane sosem czosnkowym z dodatkiem surówek o wyrazistych, nie co ostrzejszych smakach. Szczerze polecam, danie bardzo syte, danie bezmięsne.

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej palonej,ugotowanej na sypko
  • brokuł, ugotowany
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko+ żółtko
  • 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
  • pęczek pietruszki
  • pieprz,sól

Kaszę ugotowaną lekko zmiksować, brokuł rozdrobnić, cebulę ,czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju,dodać brokuł, chwilę przesmażyć ( ok 5 min) Dodać warzywa do kaszy, dołożyć jajka, słonecznik doprawić solą i pieprzem dokładnie wyrobić.

Formować owalne pulpety, układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20-25 minut w 200 stopni. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, posypane natką pietruszki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *