Zapiekanka z chleba tostowego na słodko

Zapiekanka z chleba tostowego z dodatkiem rodzynek i suszonych owoców to propozycja, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie chrupiącego chleba, słodkich rodzynek i intensywnie aromatycznych suszonych owoców sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Podana z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych zapiekanka staje się niezwykle delikatna i kremowa w smaku. Kremowa śmietana doskonale równoważy słodycz owoców, a lody dodają całości nieco orzeźwienia.

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 150 g rodzynek
  • 150 g różnych suszonych owoców
  • 2 żółtka
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do piernika
  • masło

Dodatkowo, opcjonalnie

  • lody waniliowe
  • ubita śmietana kremówka lub śnieżka

Kremówkę wlać do miseczki , wymieszać z żółtkami oraz cukrem pudrem.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Kromki chleba również posmarować masłem i przekroić na trójkąty. Owoce suszone pokroić na drobno.

W naczyniu układać chlebowe trójkąty, masłem do dołu. Posypywać układane warstwy suszonymi owocami i rodzynkami, naprzemiennie. Góra ma być posypana owocami i rodzynkami. Oprószyć wierzch przyprawą do piernika.

Polać sosem ze śmietany i żółtek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30-35 minut, do zrumienienia.

Podawać na gorąco udekorowane bitą śmietaną i gałką lodów.

Spróbuj tego wyjątkowego połączenia i rozsmakuj się w niezwykłych smakach!

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *