Zapiekanka z chleba tostowego z dodatkiem rodzynek i suszonych owoców to propozycja, która zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie chrupiącego chleba, słodkich rodzynek i intensywnie aromatycznych suszonych owoców sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Podana z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych zapiekanka staje się niezwykle delikatna i kremowa w smaku. Kremowa śmietana doskonale równoważy słodycz owoców, a lody dodają całości nieco orzeźwienia.
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 150 g rodzynek
- 150 g różnych suszonych owoców
- 2 żółtka
- 200 g kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- przyprawa do piernika
- masło
Dodatkowo, opcjonalnie
- lody waniliowe
- ubita śmietana kremówka lub śnieżka
Kremówkę wlać do miseczki , wymieszać z żółtkami oraz cukrem pudrem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Kromki chleba również posmarować masłem i przekroić na trójkąty. Owoce suszone pokroić na drobno.
W naczyniu układać chlebowe trójkąty, masłem do dołu. Posypywać układane warstwy suszonymi owocami i rodzynkami, naprzemiennie. Góra ma być posypana owocami i rodzynkami. Oprószyć wierzch przyprawą do piernika.
Polać sosem ze śmietany i żółtek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30-35 minut, do zrumienienia.
Podawać na gorąco udekorowane bitą śmietaną i gałką lodów.
Spróbuj tego wyjątkowego połączenia i rozsmakuj się w niezwykłych smakach!
Smacznego:)