12.04.2019
Bardzo sycąca zupa, z pewnością głód na długo będzie zaspokojony. Ciekawe połączenie składników i efekt końcowy zaskoczy nie jedno podniebienie:)
Składniki
- 300 g wędzonego łososia
- 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw
- 1 szklanka pęczaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ząbki czosnku
- kawałek skórki pomarańczowej
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- 2 łyżki masła
- sól,pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, pęczak opłukać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć cebulę ,czosnek zeszklić. Następnie włożyć pozostałe warzywa: rzodkiewkę ,seler,por oraz wsypać pęczak. Smażyć na wolnym ogniu około 5-7 minut. Podlać szklanką bulionu zagotować. Przelać wszystko do garnka z pozostałym bulionem wcześniej przygotowanym.Dodać skórkę z pomarańczy ,sól,pieprz i gotować ok 35 minut.
Łososia pokrój na mniejsze kawałki, szczypiorek lub natkę posiekaj. Dodaj łososia do zupy, gotuj 5 minut.Posyp szczypiorkiem i gotowe:) Można podawać z bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie.
Smacznego:)