Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem

12.04.2019

Bardzo sycąca zupa, z pewnością głód na długo będzie zaspokojony. Ciekawe połączenie składników i efekt końcowy zaskoczy nie jedno podniebienie:)

Składniki

  • 300 g wędzonego łososia
  • 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • zielona pietruszka lub szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • sól,pieprz

Warzywa pokroić w kostkę, pęczak opłukać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć cebulę ,czosnek zeszklić. Następnie włożyć pozostałe warzywa: rzodkiewkę ,seler,por oraz wsypać pęczak. Smażyć na wolnym ogniu około 5-7 minut. Podlać szklanką bulionu zagotować. Przelać wszystko do garnka z pozostałym bulionem wcześniej przygotowanym.Dodać skórkę z pomarańczy ,sól,pieprz i gotować ok 35 minut.

Łososia pokrój na mniejsze kawałki, szczypiorek lub natkę posiekaj. Dodaj łososia do zupy, gotuj 5 minut.Posyp szczypiorkiem i gotowe:) Można podawać z bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *