Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:)
Składniki
Krem malinowy
- 3 szklanki malin
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka masła schłodzonego pokrojonego w kostkę
Maliny,2 łyżki wody,sok z cytryny,skórkę i cukier zagotować. Około 5 minut na małym ogniu ,zdjąć odczekać 5 minut dokładnie zmiksować.Przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Przelać do rondla. Żółtka ubić rózgą z mąką i powoli mieszając wlewać do musu podgrzewając na średnim ogniu. Dodać masło ,sól podgrzać około 1 minuty i zestawić. Nakrywamy folią spożywczą na powierzchni przestudzone wkładamy do lodówki na conajmniej 2 h.
Ciasto
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki migdałów mielonych
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek masła
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.Formę prostokątną o boku 30 cm lub okrągłą 23 cm natłuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem,solą. Masło roztopić. Dodać do mąki z migdałami i zagnieść ciasto. Następnie wylepić dno i boki formy. Piec około 25 minut na lekko złoty kolor.
Krem wyjąć rozsmarować równomiernie na spodzie ciasta.Dekorujemy malinami i skórką cytryny.Wstawiamy do lodówki na min 1 h.
Smacznego:)