Jeżeli chcecie zrobić zwyczajną drobiową wątróbkę i podać jak danie w restauracji, to szczerze polecam. Przyrządzona według przepisu, który pochodzi z książki z 1947 roku. Sądzę, że przepis jest nie co starszy. Wtedy pojawiło się oficjalne wydanie natomiast w zapiskach prywatnych istniał dużo wcześniej. Zachęcam do zrobienia i degustacji w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi i znajomymi:)
Składniki
- wątróbka drobiowa 500 g
- pieczarki pokrojone w paseczki 250 g
- cebula posiekana
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu z kurczaka ( 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody)
- sólo,pieprz
- 3 łyżki masła
- kilka łyżek oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypiorek gruby posiekany
- szklanka ryżu ugotowanego według przepisu
Rozpuścić masło na patelni. Włożyć czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać kilka łyżek oleju pieczarki dusić około 5 minut. Dodać wątróbkę, oprószyć mąką i dusić 10 minut(w razie potrzeby wlać 1-2 oleju). Następnie wlać wino i rosół, wymieszać gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 15 minut. Płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć gałki z ryżu a dookoła rozłożyć wątróbkę. Posypać szczypiorkiem, podawać koniecznie z czerwonym wytrawnym winem.
Smacznego:)