Wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Najlepiej smakują polukrowane ze smażoną skórką pomarańczową. Można również posypać cukrem pudrem:)
Składniki
-
- ok. 400 g mąki, najlepiej tortowej
- 300 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 30 g świeżych drożdży lub paczka suchych
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru zwykłego
- 3 szczypty soli
- około 125 ml mleka
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 1 łyżka spirytusu
- olej albo smalec do smażenia
- 200 g cukru pudru
- sok pomarańczowy – około 4 łyżki
Pomarańczę wyszoruj , dokładnie opłucz, zalej wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj skórkę używając tarki. Na koniec wyciśnij z pomarańczy sok.
Lukier. Wymieszaj sok pomarańczowy z cukrem pudrem na gładką, lejącą się, gęstą masę.
Zaczyn. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn trochę urósł.
Ciasto. Do malaksera włóż cukier, żółtka, jajka i miksuj do uzyskania jasnej puszystej masy. Masło rozpuść w rondelku,ostudź. Dodaj ser do masy z jajek i znowu dokładnie zmiksuj na średnich lub wysokich obrotach, aby w serze nie było grudek. Dodaj tłuszcz,wymieszaj.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, masę serowo-jajeczną, zaczyn, skórkę z pomarańczy i spirytus. Wymieszaj i wyrób ciasto odstaw do wyrośnięcia,niech podwoi objętość. Małą szklanką (literatką) wykrawaj kółka ciasta. Z resztek ciasta ulep kolejny placek i znów wykrój z niego kółka.
Do średniej wielkości niskiego garnka nalej olej Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę,sprawdź wrzucając okrawek ciasta, wkładaj do garnka pączki i smaż z każdej strony na jasnobrązowo. Usmażone wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jeszcze ciepłe pączki polewaj lub zanurzaj w miseczce z lukrem lub posyp cukrem pudrem
Smacznego:)