Pączki serowe z konfiturą śliwkową

 

Wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Najlepiej smakują polukrowane ze smażoną skórką pomarańczową. Można również posypać cukrem pudrem:)

Składniki

    • ok. 400 g mąki, najlepiej tortowej
    • 300 g sera białego półtłustego
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 30 g świeżych drożdży lub paczka suchych
    • 60 g miękkiego masła
    • 3 łyżki cukru zwykłego
    • 3 szczypty soli
    • około 125 ml mleka
    • skórka otarta z całej pomarańczy
    • 1 łyżka spirytusu
    • olej albo smalec do smażenia
    • 200 g cukru pudru
    • sok pomarańczowy – około 4 łyżki

Pomarańczę wyszoruj , dokładnie opłucz, zalej wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj skórkę używając tarki. Na koniec wyciśnij z pomarańczy sok.

Lukier. Wymieszaj sok pomarańczowy z cukrem pudrem na gładką, lejącą się, gęstą masę.

Zaczyn. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn trochę urósł.

Ciasto. Do malaksera włóż  cukier, żółtka, jajka i miksuj do uzyskania jasnej puszystej masy.  Masło rozpuść w rondelku,ostudź. Dodaj ser do masy z jajek i znowu dokładnie zmiksuj na średnich lub wysokich obrotach, aby w serze nie było grudek.  Dodaj tłuszcz,wymieszaj.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, masę serowo-jajeczną, zaczyn, skórkę z pomarańczy i spirytus. Wymieszaj i wyrób ciasto odstaw do wyrośnięcia,niech podwoi objętość. Małą szklanką (literatką) wykrawaj kółka ciasta. Z resztek ciasta ulep kolejny placek i znów wykrój z niego kółka.

Do średniej wielkości niskiego garnka nalej olej  Kiedy osiągnie odpowiednią  temperaturę,sprawdź wrzucając okrawek ciasta, wkładaj do garnka  pączki i smaż z każdej strony na jasnobrązowo. Usmażone wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jeszcze ciepłe pączki polewaj lub zanurzaj w miseczce z lukrem lub posyp cukrem pudrem

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *