Ciekawy pomysł na lasagne. Ja osobiście za tradycyjną średnio przepadam ale ta przypadła mi do gustu. Dzieci ze smakiem również zjadły. Można ją potraktować jako słodki deser, słodką kolację.Zamiast jabłek można użyć innych owoców.
Doskonale będzie smakować z brzoskwiniami, śliwkami, gruszkami. Zamiast cynamonu wtedy zastosujmy cukier waniliowy. W wersji z jabłkami cynamon jest dopełnieniem całości. Mam nadzieję, że lasagne na słodko znajdzie wśród moich czytelników swoich fanów. Zapraszam po przepis:)
Składniki
- 250 g płatów lasagne, ugotowanych według przepisu na opakowaniu
- 2 jajka
- 500 g białego sera, zmielonego
- 150 g kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 7-10 łyżek cukru
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 400 g jabłek
- cynamon
- 2 łyżki masła
- tłuszcz do posmarowania formy
Ser, jajka, mleko, kremówkę i 6 łyżek cukru wymieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, posypać cynamonem i 2-3 łyżkami cukru.
Masę serową i płaty lasagne podzielić na 4 części, a jabłka i mus na 3 części.W formie do zapiekania posmarowanej tłuszczem układać płaty lasagne, ser, mus i jabłka. Zakończyć masą serową ( lekko posmarowana góra serem)
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Podzielić na porcje, posypać cynamonem. Można udekorować kleksami ubitej śmietany kremówki.
zobacz również:lasagne ze szpinakiem