Bardzo delikatny i pięknie wyglądający deser z zielonymi winogronami pochodzący z Italii. Wrzesień jest czasem zbioru winogron to też nazwa do niego pasuje. Wyjątkowo smaczny, można zrobić w tortownicy z kominkiem. Ja wykonałam w formie do zimnych deserów firmy Tupperware.
Nie ma problemu z wyjęciem tak aby nie uszkodzić ciasta. W towarzystwie dodatkowej kiści winogron i nie tylko, będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawki:) Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 150 g białych winogron
- 2 łyżki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody
- 250 ml mleka
- 125 g cukru
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki likieru waniliowego
- laska wanilii
Mleko podgrzać z cukrem i laską wanilii. Usunąć laskę wanilii , dodać żelatynę i dobrze wymieszać, do rozpuszczenia. Winogrona pokroić na połówki a część na ćwiartki. Śmietankę ubić, następnie dodać do gorącego mleka razem z likierem i winogronami.
Wszystko wymieszać, wlać do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem można udekorować dodatkowo ubitą śmietaną i winogronami.