Deser wrześniowy z winogronami

Bardzo delikatny i pięknie wyglądający deser z zielonymi winogronami pochodzący z Italii. Wrzesień jest czasem zbioru winogron to też nazwa do niego pasuje. Wyjątkowo smaczny, można zrobić w tortownicy z kominkiem. Ja wykonałam w formie do zimnych deserów firmy Tupperware.

Nie ma problemu z wyjęciem tak aby nie uszkodzić ciasta. W towarzystwie dodatkowej kiści winogron i nie tylko, będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawki:) Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 150 g białych winogron
  • 2 łyżki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody
  • 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki likieru waniliowego
  • laska wanilii

Mleko podgrzać  z cukrem i laską wanilii. Usunąć laskę wanilii , dodać żelatynę i dobrze wymieszać, do rozpuszczenia. Winogrona pokroić na połówki a część na ćwiartki. Śmietankę ubić, następnie dodać do gorącego mleka razem z likierem i winogronami.

Wszystko wymieszać, wlać do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem można udekorować dodatkowo ubitą śmietaną i winogronami.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *