Mąka kokosowa co warto wiedzieć

30.09.2019

Mąka kokosowa określana jest jako produkt uboczny wytwarzania z kokosa mleczka kokosowego i oleju. Produkt uboczny ale pełnowartościowy ,którym można zastąpić mąkę pszenną.

Zawiera 10 x więcej błonnika niż mąka pszenna, nie zawiera glutenu i polecana szczególnie dla osób uczulonych na ten składnik. Największym jednak jej dobrodziejstwem jest duża zawartość błonnika. Błonnik jest nieocenionym składnikiem dla naszego organizmu. To coś w rodzaju miotełki ,która sprząta nasze jelita z wszystkiego co niepotrzebne i szkodliwe.

Mąkę kokosową można używać tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych, kulki z mąką kokosową

Należy jednak pamiętać, że mąka kokosowa łączy się z dobrze znanymi nam produktami w zupełnie innych proporcjach niż tradycyjne mąki pszenne.Poniżej krótki przelicznik ,który może być przydatny.

  •  1 szklanka mąki pszennej to 1/3 szklanki mąki kokosowej.
  • Do wypieków na 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka.
  • Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu – np. jeżeli do naleśników z mąki pszennej dodaje się szklankę mleka, to do naleśników z mąki kokosowej należy dodać 2 szklanki.
  • Ciasta z mąki kokosowej nie ugniatamy mieszamy tak aby tylko pozbyć się grudek
  • Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
  • Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche.

Mąka kokosowa jest droższa od pszennej ale musimy mieć na uwadze to , że dajemy jej w mniejszych proporcjach, że daje jej się znacznie mniej.

Na początek musimy organizm przyzwyczaić eliminując powoli mąkę pszenną. Dajemy 1 -2 łyżki do ciast, naleśników, stopniowo zwiększając proporcje.

Mąka kokosowa o wiele szybciej wchłania wilgoć niż inne rodzaje mąki, dlatego aby uchronić ją od zepsucia, należy przechowywać  w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w suchym i ciemnym miejscu.

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *