Naleśniki przywędrowały do nas z Francji. Bardzo popularne jako danie na śniadanie np z serem. Można właściwie podawać je o każdej porze dnia w rozmaity sposób.U mnie w domu w roli głównej, to naleśniki z gorącymi malinami. Ale żeby nie było nudno zaserwowałam moim najbliższym naleśniki po meksykańsku.
Bardzo syte, treściwe i po zjedzeniu takiej 1 sztuki można głód zaspokoić na długo:)Możemy podawać z dowolnym sosem pomidorowym, czosnkowym lub bez, wtedy jako dodatek ulubiona surówka. Efektownie wygląda i doskonale smakuje, kiedy wierzch przed podaniem udekorujemy sosem balsamicznym. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania:)
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowe, wieprzowe
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- krojone pomidory z puszki
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- pieprz,sól, ostra i słodka papryka, według uznania
- olej
Naleśniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Następnie dodać paprykę oraz pozostałe składniki, mieszając cały czas dusić około 10-15 minut. Do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu.
Przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć gęstość śmietany, regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby.
Na każdym naleśniku rozsmarować farsz zwijać w rulon u układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni.
Podawać z ulubionymi sosami, surówką.
Smacznego:)