Naleśniki po meksykańsku

 

26.09.2019

Naleśniki przywędrowały do nas z Francji. Bardzo popularne jako danie na śniadanie np z serem. Można właściwie podawać je o każdej porze dnia w rozmaity sposób.U mnie w domu w roli głównej, to naleśniki z gorącymi malinami. Ale żeby nie było nudno zaserwowałam moim najbliższym naleśniki po meksykańsku.

Bardzo syte, treściwe i po zjedzeniu takiej 1 sztuki można głód zaspokoić na długo:)Możemy podawać z dowolnym sosem pomidorowym, czosnkowym lub bez, wtedy jako dodatek ulubiona surówka. Efektownie wygląda i doskonale smakuje, kiedy wierzch przed podaniem udekorujemy sosem balsamicznym. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania:)

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowe, wieprzowe
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • krojone pomidory z puszki
  • 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz,sól, ostra i słodka papryka, według uznania
  • olej

Naleśniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Następnie dodać paprykę oraz pozostałe składniki, mieszając cały czas dusić około 10-15 minut. Do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu.

Przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć gęstość śmietany, regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby.

Na każdym naleśniku rozsmarować farsz zwijać w rulon u układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni.

Podawać z ulubionymi sosami, surówką.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *